Civilizatie publica

Disclaimer: titlul nu este original (gasiti mai multe pe Simply Bucharest) dar in lipsa de inspiratie…

Recent am aflat ca metroul bucurestean, nu mai circula in zilele de vineri si sambata cu program prelungit (da, a circulat). Probabil ca aceasta actiune a fost declarata ca fiind nerentabila, dar deh, asa se intampla de obicei cand nu o promovezi deloc. In timp ce ma documentam pentru licenta am gasit in setul meu de poze o harta a ITB-ului din 1967 cu traseele (da, erau mai multe!) de noapte ale autobuzelor si tramvaiului.

schemacirculatieidenoapte1969

La o prima analiza se observa defuncta linie a tramvaiului 26, o linie inelara, ce i se potrivea perfect orasului cu structura radiala. Toate autobuzele aveau capatul in Piata Unirii si faceau legatura cu majoritatea cartierelor bucurestene. Intervalul de succedare nu il stiu dar probabil ca era rezonabil.

In plus, am observat o linie sezoniera ce ducea pana la padurea Baneasa. Inseamna ca orasenii se mai si plimbau in zona respectiva, nu o vedeau doar ca pe o evadare la sfarsit de saptamana insotita primordial de gratar si bere.

Dar bineinteles, vorbesc prostii, acum cine ar mai merge in Bucuresti noaptea cu RATB-ul cand nivelul de trai a crescut in paralel cu cel al civilizatiei si fiecare are masina sau in lipsa poate folosi un taxi.


12 comentarii on “Civilizatie publica”

  1. Raiden spune:

    Eram sigur ca o sa-ti incalci promisiunea de a lua o pauza de la posatri pana dula licentza 😀

    Neexistand metrou, transportul in comun la acea perioada era foarte dezvoltat. Dupa demolari si distrugerea axelor orasului, multe linii au devenit nefunctionale, dar cum ai zis si tu, Cornel a descris mai bine fenomenul.

    Tot sunt nostaglic gandindu-ma la portiunile disparute din Calea Vacaresti si calea Dudesti, inspre Sf. Vineri si Unirii.

  2. admin spune:

    Daca Bucurestiul ar fi facut un salt peste deceniul VIII ce bine ar fi fost… Probabil ca l-ar fi macelarit in continuare „noii” capitalisti, asa cum se intampla azi dar axele naturale ale orasului ar fi supravietuit.

    Pacat ca furia lu’ Ceasca impotriva orasului a avut ca efect, printre altele, distrugerea transportului public si implantarea in constiinta bucuresteanului (natural sau adoptat) ca tramvaiul este un mijloc de transport care „trancane si te zguduie”

  3. u know who spune:

    vezi bre… daca bei fara mine… pierzi metroul! :))

  4. Cornel spune:

    Padurea Baneasa era-ntradevar pentru plimbare pe-atunci; nici nu-ti dadea nimeni voie sa faci gratar acolo! Linia sezoniera ajunsese o smecherie a vremii; functiona duminica si biletul costa dublu. Trebuia s-o folosesti deoarece linia de autobuz ‘normala’ care ducea acolo se inchidea duminica.

  5. admin spune:

    @u know who: nu l-am pierdut, am aflat din alte surse 🙂

    @cornel: asta e chiar tare! nu o stiam; dar oricum macar circula noaptea un autobuz pe acolo

  6. Ronnie spune:

    io as luat Ratb-ul de noapte – pot bea mai pe racoare la o terasa din centrul orasului in liniste si fara sa ma grabesc 😉 dar cred ca taximetristii sunt mana in mana cu Ratb-ul si Metrorexul

  7. Mircea Ordean spune:

    La vîrsta explorărilor aproape Tom Sawyer, îmi plăcea să merg cu tramvaiul. Ca urmare făceam şi cercul cu tramvaiul 26. Asemenea drumuri cît şi altele mi-au permis să cunosc şi oraşul. Poate a dezvoltat şi ideea de abordare a necunoscutului geografic.

  8. Mircea O spune:

    Tot eu.
    Nu ţin să plictisesc cu informaţii nesolicitate,precizez doar că linia a luat naştere cam prin 1965. Anterior tramvaieie 26 şi 27 mergeau între gara de Nord şi strada Laboratorului, aflată imediat la sud de intersecţia Dudeşti-Mihai Bravu. La un moment dat linia a fost prelungită pînă la Splaiul Unirii. Îmi amintesc senzaţia de mers pe la ţară pe care o lăsa traversarea unei zone de case, dar mai ales, la sud de Calea Vitan, mersul printr-o zonă de cîmp, fără vreo construcţie.
    Aceasp bucată făcea parte din traseul inelar 26, creat atunci. Aşa-zisul capăt era în dreptul depoului Splaiul Unirii, unde întorcea parcă şi linia 1 (venind din Colentina, via Sfînta Vineri). Aici tramvaiul staţiona vreo 10-15 minunte. Din economie, nu luam vreun alt vagon staţionat înainte. Biletul era 30 bani, la ambele clase.
    Roata prin Bucureşti dura un ceas şi jumătate. Avea vreo 50 şi ceva de staţii, peste numărul celei mai lungi linii de tramvai, 24 (Republica-Dămăroaia).
    Aş mai nota că la un moment dat au mutat „capătul” liniei 26 în dreptul palatului Pionierilor (Cotroceni), în dreptul Leului.
    Numărul şi traseul tramvaiului erau scrisecu roşu, cum era parcă şi al liniei de autobze 33. Aceasta din urmă avea capătul în Piaţa Puişor (pe vastul loc al demolărilor ceauşiste din anii 80).

  9. Mircea O spune:

    Apropo de linii de noapte, în afară de tramvaiul 56 existau autobuze, purtînd una din literele alfabetului. Porneau din zona Pieţii Sf Gheorghe („1848”, pe atunci). Prin 1975 le-au înlocuit cu microbuze, fiind probabil mai economicoase. Probabil au fost desfiinţate în condiţiile de criză de după 1982.

  10. brebe85 spune:

    Multumesc pentru completari, nu ne plictisesti. Chiar ma bucur cand cineva isi imparte cunostintele cu altii, pe aici.

    Pe vremea aceea nici macar nu eram in proiect insa parca anii 60 – 70 au un anume farmec in ceea ce priveste transportul in comun… Probabil ducem dorul din cauza lipsei de organizare din cotidian

  11. Sdewt spune:

    Exista o furie basista de tip elita „pdl,boc,berceanu ,ca la brasov,unde nu te lasa sa comentezi fiind crunt cretini ca de obiceizicand baga codul si-si freaca in cretinism mainile ,astia nu se dezic ,nici acum in tampenii acute capsomani crunti ,ca o continuare a ceausismului ,deasemenea crunt ,care incepuse demolarea tramvaielor ,in iarna lui 1984,1985, cand au demolat si liceul al.cuza de pe cauzasi,strada uranus unde mergea tramvaiul 3,25,8,tramvaiele si liniile lor,21,20,17,12,la serban voda zicand ca ei construiesc magistrala socialuismului de tip impupu ,apoi liniile 18,16,13,11,1, cretinism cu demolari ale halei unirii,epileptic de tip ipohondric ,precum RATB,si Oprescu,guguiatul ,pdl-st de tip berceanu,blaga atroce ,videanu elita cretina cucu,sau mascota ponta si vanghelie escavatoristul.


Lasă un comentariu