Un bulevard, mai multe perspective

O data cu venirea primaverii (la vremea cand am scris acest articol) cred ca era momentul sa ne reluam plimbarile prin Bucurestii astia prafuiti. Ramasesem la Gara de Nord asteptand parca prea mult trenul ce va scoate din mizerie una din cartile de vizita ale acestui oras. Iti promisesem ca iti arat ceva interesant in Piata Victoriei asa ca te invit sa ma insotesti spre Bulevardul Gh. Duca. Plecam din fata statuii eroilor feroviari, pe langa fantana din piata care acum este in renovare.

Cam asa arata zona in anii 60

kaart2

Acum imagineaza-ti o zona libera… chiar si de cladiri.

In ultima parte a decadei 3 din secolul trecut, inca in interbelic, zona Garii de Nord era sterpa. Se incepusera deja lucrari de marire a garii si de sistematizare a zonei pentru crearea unei microregiuni demna de o crestere atat de semnificanta a economiei tarii. Bulevardele erau trasate in totalitate macar pe hartie chiar daca nu se terminasera toate lucrarile.

Un fapt interesant intrat deja in cotidian il constituie bulevardul Gh. Duca. Bulevardul fara nume, asa cum este prezent in planul de sistematizare din 1935 ar fi trebuit sa faca legatura intre nodul feroviar cel il constituia Gara de nord si cel rutier din proximitatea Pietei Victoria. Dupa cum spuneam, lucrarile deja incepusera iar capatul de bulevard era flancat de doua cladiri superbe pe care le mai regasim si astazi, una mai degradata decat cealalta.

09-b-dul-ghe-duca

Cladirea din dreapta bulevardului inca mai poarta inscriptia hotelului din perioada comunista, hotel Dunarea. La parter a functionat magazinul „Sora”. Se pare ca in urma cutremurului din 1940 si-a pierdut ultimul etaj insa chiar si asa se incadreaza bine in zona. Vis-a-vis un bloc pe „colt” mutilat parca de tamplaria ieftina de PVC ce a inlocuit pana si rulourile exterioare din lemn. Bulevardul a fost completat spre sfarsitul anilor 60 si acum arata unitar, din pacate tencuiala cladirilor si-a pierdut valoarea o data cu intensificarea poluarii in acea zona.

duca_start

Strecurandu-ne pe trotuar, pe langa masinile parcate in spic, si mergand agale ajungem la intersectia cu bulevardul Alexandru Ioan Cuza. Aici ar fi trebuit sa fim intampinati de o Piata cu multiple perspective, spre strada Buzesti si Bulevardul Basarab (actual Nicolae Titulescu). Din diverse motive lucrarile nu s-au mai continuat. Este de stiut faptul ca multe din bulevardele deschise in perioada Dej si Ceausescu se bazeaza in marte parte pe studiile de urbanism ce se regasesc in planul din 1935, deci zona ar fi avut potential de dezvoltare.

cvartal_sup

cvartal

Mai mult, privind catre strada …. se observa un cvartal de blocuri ieftine (!!!) pentru o asemenea zona, construite probabil in anii 60 si care blocheaza orice sansa de a mai uni direct gara cu Piata Victoriei. De ce a fost luata aceasta decizie nu stiu, luand in calcul si ca lipsea peretele de blocuri ce strajuiesc actualul bulevrad Titulescu. In fine, un bulevard care ar fi trebuit sa impresioneze prin monumentalitate si functionalitate a ajuns a se termina intr-o zona ce seamana a mahala pe alocuri presarata cu kitsch-uri

cvartal_pers

Reclame

12 comentarii on “Un bulevard, mai multe perspective”

 1. alex spune:

  În vederea de la început se văd Dacii 130X. Modelul 1300 a intrat în fabricaţie în 1969. Probabil se mai adaugă 2-3 ani măcar. 🙂 Ar fi interesantă datarea şi după modelele de autobuze şi tramvaie.

 2. brebe85 spune:

  Da, ai dreptate, nu am observat acest detaliu, am luat in considerare numai paleta de culori 🙂

  Nu ma pricep sa datew autobuze si tramvaie dar poate va vizita un pasionat siteul si ne lamureste

 3. hm spune:

  păi, autobuzul roşu – Ikarus IK4 – a fost importat pentru ITB începînd cu 72-73.
  Tramvaiul din poză – Thomson – a circulat pînă în 75-76 (cred).

 4. Raiden spune:

  Vederea de inceput e din anii ’70 sigur.

  Altcumva, f interesante observatiile tale, scurt si la obiect si ilustrate f bine. Tot asa!

  Blocurile de pe Grivitei colt cu Ghe. Duca erau f impunatoare la vremea lor, daca blocurile construite ulterior pt a intregi frontul – asa comunistoide cum sunt – ar fi fost mai joase ca inaltime, altfel ar fi arata perspectiva!

  Imi pare rau ca vad articolul atat de tarziu, deoarece nu ai RSS feed…

 5. brebe85 spune:

  Salut,

  Dreapta sus 🙂

 6. Raiden spune:

  Da, nu am fost clar: vreau sa-l vad in lista mea de pe blogger.com (follow) 🙂
  …si asta nu am reusit! Primesc mesajul asta:

  „You have followed this URL, but we couldn’t find a feed for it. Please check that the URL is correct:
  http://www.la-pas.com/

 7. […] … şi fiindcă tot sîntem în zonă, să citim şi articolul ăsta apărut acum puţin timp pe La pas, în oraş! […]

 8. armyuser spune:

  Bine ai revenit, brebe85!

  Am publicat aici ceva care completează observaţiile tale referitoare la bulevardul purtând numele inginerului Gh. Duca.

 9. intr-adevar vederile sunt din anii ’70.

 10. Andy spune:

  Blocurile din ultima poza sunt construite in anii 74-75 si nu-s deloc ieftine 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s