Bratianu in Piata Universitatii

Trecusera deja 11 ani de la trecerea in nefiinta a unui mare om, I.C. Bratianu cand s-a hotarat prin subscriptiune publica sa se ridice un monument in memoria sa. A fost ales locul de la confluenta celor doua bulevarde Coltei si Carol I.

icbratianu-monument

Monumentul a fost proiectat de catre Petre Antonescu si executat de sculptorul Ernest Dubois. Finalizat in 1903 era inalt de aproximativ 9 metri, avea la baza un postament circular, iar soclul era flancat de patru personaje sezand. In fata lui, pe soclu era daltuit textul “prin mintea, prin inima si bratele noastre. 1851”. Spre acest text priveau trei personaje, o femeie aratand cu mana stanga inscriptia celor doi copii care o insoteau. Sub acest grup, pe o placa de marmura neagra erau scrise cuvintele: „Lui Ion C. Bratianu. 1903”.

Fata monumentului

In spatele statuii, pe soclu era un personaj, un barbat inaripat iar sub el o ramura de maslin si anul 1877. Doua basoreliefuri flancau partile laterale. Sus pe soclu, un grup format din o femeie, simbolizand biruinta, tinea steagul tricolor, avand alaturi pe Ion C. Bratianu in postura de orator cu mana indreptata spre dreapta, iar cel de-al treilea personal, un soldat in uniforma si cu ranita model 1877, privea concentrat spre steagul tricolor.

piata-ic-bratianu_10

Monumentul cinstea astfel omul Bratianu cat si faptele lui. Fiind asezat in centrul Bucurestiului a devenit repede un reper pentru protipendada acelor timpuri. In anii 50 insa La putin timp dupa venirea comunistilor (in 1948) s-a decis ca statuia nu mai reprezinta interesele romanilor si a luptatorilor de clasa. Astfel ca s-a decis sa fie delocata si probabil distrusa. Mai mult tramvaiele ce in urma cu putin timp ocoleau elegant monumentul au ajuns sa striveasca sub roti jumatate de veac de istorie.

piata-universitatii_02

piata-universitatii-cu-tramvai-1957

O fotografie din anii 70 ne prezinta o zona deja devenita banala, nu exprima monumentalitate decat prin cladirile ce o inconjoara, improprie pentru un centru de capitala. Din pacate nici pana in anul acesta primaria din nepasare sau necunostinta de cauza nu a reabilitat zona in schimb a „infrumusetat-o” cu niste palmieri din zona podisului Dobrogei.

piata-universitatii_01

Reclame

11 comentarii on “Bratianu in Piata Universitatii”

 1. iors truli spune:

  mi-a placut. monumentul trebuia lasat, in rest ce s-a intamplat in anii 70 se cheama evolutie. ce s-a intamplat anul trecut cu palmieri este dovada pura de cretinism. te pup.

 2. Raiden spune:

  Foarte bune articolul si descrierea statuii. Memoria colectiva trebuie intretinuta, chit ca 99% din bucurestenii de azi habar nu au ca a existat in rond la Universitate o statuie.

  Monumentul Bratianu a fost distrus chiar in 1948, din cate stiu eu, la putin timp dupa alungarea Regelui Mihai. Chiar si rondul a fost desfiintat pentru ca lumea inca privea acolo si-si imagina statuia disparuta.

  Sigur ca se putea reface dupa ’90, dar nu exista interes. Monumentul Lascar Catargiu, odinioara in centrul Pietei Romane, asteapta la Arsenalul Armatei sa fie reamplasat de ani de zile. Pentru asta, Lupoaica trebuie mutata inapoi la Sf. Gheorghe si Catargiu sa ii ia locul la inceputul bulevardului omonim (nu se mai poate reconfigura Piata Romana).

 3. admin spune:

  Chiar nu stiam de intentia cu monumentul Lascar Catargiu. Cred ca daca se va realiza un pasaj subterat (cum se lauda domnii din primarie de cativa ani) ar putea sa reamplaseze statuia pe locul initial.

  E clar ca monumentul lui Bratianu a disparut chiar in 1948, acum am recitit articolul si asta am vrut sa redau insa a iesit un pic diferit 🙂

 4. Raiden spune:

  Uita-te la poza asta. Am facut-o din blocul Palladio:

  Piata Romana / Roman Square

  Spune-mi, chiar si cu constructia unui pasaj subteran (care, btw, nu se va intampla prea curand – Oprescu a zis ca de-abia le-ajung banii pt Pasajul Basarab anu’ asta), cum vezi amplasarea statuii lui LC in mijlocul pietei? Sa se faca iar giratoriu?

  Statuia a fost decapitata de comunisti. Nu stiu daca i s-a refacut capul, dar stiu ca e la Arsenalul Armatei.

 5. admin spune:

  De ce nu? Traficul pe bulevardul Dacia ar fi prin subteran, aceeasi idee se va aplica si in Baneasa.

  Daca imi aduc bine aminte am vazut o emisiune la TV unde se spunea ca statuia ar sta decapitata in curtea unui Grup Scolar.

 6. Raiden spune:

  In Baneasa nu va face mare diferenta acel „pasaj”, ca aglomeratia se va muta mai incolo, inspre casa Presei. Imi spunea asta un amic mai avizat.

  La Romana, desigur ca as vrea un LC in centrul pietei, dar planul autoritatilor nu este acesta. Eu am citit ca statuia e la Arsenal. Ma rog, neimportant, important e sa fie reabilitata.

 7. […] intreb doar, pe cand statuia lui Bratianu din Piata Universitatii si cea a lui Lascar Catargiu din Piata […]

 8. […] găsit pe site-ul: http://www.la-pas.com un minunat articol despre monumentul ridicat în 1903 în memoria lui I.C. Bratianu în Piața […]

 9. Saul Rold spune:

  This Is a Great List, it will definitely help me to build back links to a site I’m working on it is a Competitive

 10. dunedenisip spune:

  Salut, am gasit cateva poze cu statuia lui Bratianu, daca doresti pe poti include in articol

 11. Pe wikipedia scrie ca Brătianu a murit in 1927 si aici apare ca monumentul a fost inaugurat in 1903 la 11 ani după moartea politicianului, ceva nu este corect.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s