Mihai Viteazul şi ultima bătălie (probabil)

Vine o vreme când se află că fiecare naş işi are naşul. S-a întâmplat cu statuia lui Carol I când au venit comuniştii şi se pare că se întâmplă şi acum cu statuia lui Mihai Viteazul.

Nu este nici o problemă că liderii acestei capitale încearcă să ne introducă mai repede în Europa, aşa cum probabil au vazut în sutele de delegatii săvârşite prin străinatăţi. Problema este că aceşti “gospodari” ai urbei nu au probabil nici cea mai vagă idee despre ceea ce înseamnă urbanism. Asta nu demonstrează că eu ştiu dar măcar ochiul imi spune că ceva nu e bine.

De ceva timp s-au instalat în Bucureşti panouri de informare pentru şoferi. Mă refer la cele albastre amplasate pe stâlpi înalţi de câţiva metri. Mi se pare cel putin idiot impulsul care i-a determinat pe “aceşti” (nu ştiu cine) să amplaseze un panou, fix în faţa statuii din Piaţa Universităţii, cea a lui Mihai Viteazul.

E o violare clară a spaţiului urbanistic creat acum mai bine de 100 de ani, un spaţiu ce taie din monotonia bulevardului. Statuia a fost amplasată în 1874 din decizia Regelui Carol I,în urma unor numeroase propuneri. De atunci şi până în 2008 liniştea i-a fost deranjată doar de cele două războaie şi de construcţia clădirilor ce o înconjoară.

Rămâi perplex când vezi câtă prostie domneşte la doar câteva sute de metri de Piaţa Universităţii.

Parcă nici lui Gheorghe Lazăr nu îi miroase bine…

Reclame

10 comentarii on “Mihai Viteazul şi ultima bătălie (probabil)”

 1. Micku spune:

  Draga admin,
  Nu tre sa stie si nea Mishu in ce parte e Urziceniul? Si apoi stalpul ii tine si umbra… Acum sincer vorbind, nu cred ca deranjeaza prea mult acel stalp, mai ales ca Bucurestiul ducea lipsa acuta de panouri de informare despre rutele spre cele mai importante localitati vecine. Trebuie sa ne respectam si oaspetii si mai ales sa le dam sansa sa se intoarca de unde au venit.
  In speranta unui articol mai putin acid 🙂 ,
  Te pupa,
  Micku
  :))

 2. Andrei spune:

  Cinstite afirmatii… Este batjocorit intreg esteticul zonei. De amintit ar mai fi si o noua operatiune in desfasurare: Inlocuirea semafoarelor (cu tot cu stalp)! Nu inteleg care este sensul, sau daca se vrea cu orice pret inlocuirea semafoarelor, nu inteleg de ce este nevoie si de stalpi noi?! Alte gauri alte cabluri, alt haos… si alti bani in buzunarul anumitori indivizi…
  Am citit in articolul tau precedent despre kitschoasele fantane amplasate de primarul Ontanu… Alta afirmatie corecta! Cand am vazut pentru prima oara o astfel de crescatura nu-mi venea a crede nivelul ridicat de hidosenie emanata!

  Sante

 3. Andrei spune:

  Eu sunt de acord ca trebuie informat cetateanul incotro s-o apuce… Insa exista n-spe mii de stalpi de care s-ar fi putut atarna panourile alea! Nu inteleg de ce au trebuit noi stalpi, noi sapaturi etc. (a se observa ca am o obsesie pentru acesti stalpi :))

 4. AndreiF spune:

  ca sa nu mai vorbim despre estetica desavarsita a acestor panouri de informare care au impanzit orasul 😉 te salut bre!

 5. admin spune:

  Crezi ca soferii s-ar fi ratacit daca ar fi „plantat” panoul 50 metri mai in fata sau mai in spate fata de actualul?

 6. lara spune:

  azi am descoperit blogul tau si chiar de dimineata, in drum spere liceu ma gandeam ce proasta inspiratie au avut…

 7. Cristian Ioan spune:

  Miku,
  Articolul ESTE acid pt ca este justificat de situate!
  Nu a spus nimani ca nu trebuie sa fie indicatoare in oras, era vorba de AMPLASAMANTUL ales pt stil si panou. Nu 50m, dar 10 m mai intr-o parte sau alta sa-l fi pus, nu exact in dreptul statuii!
  Iar stilpul in sine arata groaznic – daca panourile cu denumirile carteirelor sunt sustinute de stilpi cilindici cu doametrul de vre-o 5 cm, acesta este un paralelpiped cu latura de 25 cm, foarte vizibi, chiar atunci cind NU este amplasat linga o statuie celebra. Orae in mileniul III nu se puteau gasi tehnologii de afisare mai putin agresive vizual? Nu stunt destui stilpi in Capitala?
  Dar paienjenisul de fire – desigur utile – care sfarteca cerul peste tot in oras, ce impresie va face?

 8. serban spune:

  Chestia se inscrie in sirul de odiosenii care distrug partile cele mai interesante ale Bucurestiului, alea care au mai scapat de buldozerele ceausiste, toate astea sub pretextul „gospodaririi”.

  Oricum, asta e semnalizare tip autostrada, nicidecum adecvata centrului istoric al unei capitale europene.

  Nu pot sa spun decat un singur lucru: „Sa te fereasca Dumnezeu de prostul harnic!”

  Totusi, unde pot fi reclamate interventiile astea debile, am intrat pe site-ul PMB, dar nu am gasit vreo rubrica de reclamatii?!

 9. Leon spune:

  Cinste voua, care mai aveti ochi sa observati toate aceste stupizenii. E pacat ca putinele lucruri frumoase care au mai ramas in acest oras sunt uratite astfel. Poate avem noroc si rezolva vreunul problema romaneste: adica sa dea pe gat o sticla de tarie si apoi sa intre cu dacia in stalpul cu pricina, cu altfel slabe sperante…

 10. victor spune:

  In maximum 25 de ani vor reusi marea performanta sa distruga si aristocratia actuala cum a distrus si cea veche comunista si ultimile vestigii ale istoriei Bucurestiului: se sacrifica de dragul banilor tot …urbanismul,istoria ,vegetatia parcurilor si in schimb ne vor oferi blocuri mamut,praf,poluare sonica ,chimica si poluarea chiciului ,BANUL VA DEVENI RELIGIE SI NE VA DISTRUGE.
  Vor mai dispare biserici si nimeni nu va ridica un deget sa le apere…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s