Piata de flori

„Iar cand au fost la martie 3 deni, cu mestesug mare au chemat pre Stanila vornicul si pre toti boiarii si pre amandoi episcopii si toti egumenii cu multime de calugari, in cetate in Bucuresti. Si asa fara veste au napustit intr-ansii pre besliii lui si pre multi turci, de i-au taiat pre toti, varsandu-se mult sange nevinovat. Da-va seama innaintea lui Dumnezeu! Si au domnit Mircea Voda 5 ani si 8 luni, murind in scaun. Ingropatu-s-au in biserica domneasca, in Bucuresti, septembrie 21 deni, 7068” (Letopiset, p.50)

Trecut-au zile multe de cand nu am mai scris pe blog. Zabovind parca prea mult in Piata Unirii m-am gandit sa ne plimbam intr-un loc care astazi este aporape mort, in spatele (care este defapt fata) Hanului lui Manuc.

Biserica domneasca, numita mai tarziu Curtea Veche, a fost ctitorita de Mircea Ciobanul in 1559. Ca in orice zona intens tranzitata (chiar si de turci) s-au dezvoltat afaceri. Pe terenul viran de langa Curtea Domneasca s-a infiintat Targul Dinlauntru.

Trecura anii si Bucurestiul incerca sa devina o capitala europeana. Incet, incet targul s-a mutat in Piata Mare si zona ramasa goala a fost amenajata. Pana in anii ’40 cand a inceput construirea bulevardului I.C. Bratianu Piata era circulara. Probabil ca multora le e greu sa isi imagineze zona dar poate va lamuriti dupa planul cadastral din 1911. Strada Franceza deja se numea Carol, probabil din excesul de zel al primarului de atunci.

Un plan cadastral din anii 80, deja se vad blocurile construite in anii 60 de pe bd. 1848.

Fantana din fotografie ne aduce aminte de kitchurile lui Ontanu amplasate in mai toate zonele sectorului 2. Trecand cu privirea pe strada ce se duce tot mai mult spre orizont observam turnul bisericii Baratia. Da, exact, cea de langa magazinul Cocor. Strada se numeste Calea Mosilor, iar astazi nu mai exista aceasta portiune.

Piata de Flori a inceput sa isi piarda valoarea dupa deschiderea bulevardului si a disparut o data cu „reabilitarea centrului civic, ctitorie mareata a epocii de aur” cand frontul ei a fost inchis de blocul unde astazi de afla „BRD”. Din strada Bazaca ce intra in Piata a mai ramas doar cladirea si parca i-a disparut stralucirea de alta-data.

Reclame

4 comentarii on “Piata de flori”

 1. Raiden spune:

  Cateva observatii:

  1. Strada Carol (actuala Franceza) nu a fost numita asa datorita primarului zelos, ci din respect pentru primul Rege al Romaniei. Exces de zel a fost la comunisti, care au redenumit-o 30 Decembrie (ziua Republicii).

  2. Fantana nu e kitschoasa (da, asa se scrie de fapt). De fapt, una similara exista si in Bariera Vergului (actuala Piata Hurmuzachi, fosta Muncii).

  3. Mi-e greu sa cred ca strada din vederea cu Baratia e Calea Mosilor. Cel mult putea fi una din stradutele care nu mai exista astazi, ce porneau de la biserica. Calea Mosilor nu ofera si nici nu oferea (pe vechea configuratie a zonei) o asemenea perspectiva asupra Baratiei.

 2. admin spune:

  Salut

  1. Da, intr-adevar exista un respect pentru rege, insa e bine stiut faptul ca atunci nu exista legea cu privire la denumirile strazilor si multe se modificau dupa bunul plac al politicienilor sau al primarului.

  2. Fantana din poza nu este kitschoasa (scuze 🙂 ). Eu ma refer la cele amplasate de Ontanu. O fantana trebuie creata de un artist dupa inspiratia locului, nu la norma.

  3. Eu cred ca da, insa e posibil sa fie Specari. Poate fac o vizita maine.

 3. admin spune:

  Salut

  Am verificat si sunt sigur ca e Calea Mosilor. Ne putem consulta pe id-ul brebe85

  Succes!

 4. Raiden spune:

  Da, la o analiza mai atenta, trebuie sa-ti dau dreptate, dle admin. E Mosilor. Oricum, la trasarea bd. Bratianu s-a spart ‘salba’ de piatzete si stradute atat de pitoresti. Eu am tratat subiectul intr-un articol de pe Rezistenta. M-am referit si la zona Bazaca, inclusiv la celebra casa (cu bulina rosie, btw).

  Piata de Flori se deschidea spre bd. Brancoveanu (cum se numea atunci), dar zona a fost inchisa de blocurile lui Dej si a intrat in declin.

  Pt cei neavizati e greu sa faca o conexiune intre Centrul Istoric si zona Patriei-Mosilor-Baratiei, care erau candva interconectate. Astazi sunt 2 entitati separate. Am gasit niste case negustoresti superbe chiar pe strada Coltei.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s