La gogoasa infuriata (II)

Pentru mult timp, Piata Mare a fost un loc unde puteai vinde si cumpara orice. Fara credit. Desi si-a schimbat infatisarea de nenumarate ori, pana in anii ’80 functiunea a ramas de targ tipic romanesc. Inainte de constructia halelor se numea Piata Bibescu Voda. Dupa cum se poate vedea in fotografia de mai jos, in plan indepartat se afla Spitalul Brancovenesc despre care v-am vorbit in celalalt articol.

piata-bibescu-voda_01.jpg

Sa tot fie pe la 1896 cand s-a comandat constructiunea unei hale in Piata Mare. Arhitectul capitalei de atunci, Giulio Magni a realizat cladirea ce a rezistat pana in deceniul 8 al secolului XX. Francezii stiu sa isi pretuiasca istoria si arta astfel ca au demontat hala si au asamblat-o la ei pe post de monument istoric.

Am gasit pe internet un articol scris foarte bine despre transformarile Pietei.

http://rezistenta.blogspot.com/2007/10/nomenclatorul-stradal-partea-iv-1.html

Pe la sfarsitul „domniei” conducatorului nostru prea iubit era cat pe-aci sa se intample un lucru chiar hilar. Lui Ceausescu ii venise ideea sa construiasca in locul actualei fantani din Piata Unirii un monument de 80 metri inaltime pe soclul caruia sa se afle el cu sotia tinandu-se de mana iar la baza lui domnitorii istorici cum ar fi: Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Vlad Tepes, etc.

Si magazinul Unirii a avut de suferit pe partea de functionalitate. Construit de arh. Gheorghe Leahu in anul 1975 era un exemplu de functiune imbinata cu frumosul la acea data cu toate ca materialele folosite nu mi se par a fi dintre cele mai bune. In anii 80 i-au fost adaugate cele doua aripi cu scopul de a „umple” piata abandonandu-se ideea de functionalitate

pta_unirii2_503.jpg

Reclame

4 comentarii on “La gogoasa infuriata (II)”

 1. Cristina spune:

  Stii ce este foarte frumos?!?! 🙂 Faptul ca, atunci cand o iau „la-pas” de la serviciul meu bine pozitionat*, pentru o lunga plimbare prin Bucuresti, spre casa si trec pe langa „obiectivele” despre care ai vorbit pe blog imi aduc aminte, pe masura ce trec pe langa ele, de povestirile tale. Lucru impresionant de altfel deoarece iti ofera „o amprenta” si nu e ceva ce ai citit si atat. Adica vrei sa povestesti si celui care te insoteste despre ce ai aflat tu si nu putini au fost cei care s-au mirat sau le-a fost greu sa creda ce a vrut, de exemplu, sa construiasca Ceausescu in locul actualei fantani din Piata Unirii sau despre suprafata uriasa pe care de intinde Casa Poporului ca sa nu mai zic cand au aflat ce se afla aici s-a citit pe chipul lor o dezamagire si in acelas timp o bucurie ca un cartier asa frumos a fost odata aici.

  Buna treaba!!!

  *Opera Center

 2. radu oltean spune:

  salut
  ce ma bucur ca te-am descoperit. Si euam un blog asemanator pe care te invit sa il vizitezi. art-historia.blogspot.com

  Sunt foarte curios de unde e poza cu pta Unirii in anii 80. Mai ai si altele. Am un proiect despre evolutia pietii unirii si din anii 50-80 nu prea am imagini.
  Vezi http://art-historia.blogspot.com/2008/05/hala-unirii.html
  cu stima si respect

 3. Axelanti Axel spune:

  spui ca „Francezii stiu sa isi pretuiasca istoria si arta astfel ca au demontat hala si au asamblat-o la ei pe post de monument istoric.” sa inteleg ca Hala Mare inca exista undeva?

  • brebe85 spune:

   salut!

   intr-adevar aveam o asemenea informatie despre hala pe care insa nu am confirmat-o; posibil sa fi fost un simplu mit urban al acelor vremuri, in afara de asemanari nu am vazut nimic identic in Paris


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s