La capatul strazii

Dupa o masa copioasa vine si-o plimbare sanatoasa. Dupa ce ne-am desfatat cu parfumul florilor si cu peisajul aproape idilic din Cismigiu ne intreptam privirea peste drum. Cand te gandesti ce se gaseste pe acolo iti cam vine greu la stomac.

Totusi este Primaria Capitalei. Aceasta adunatura de oameni ce ne conduce de cateva sute de ani. Dar primaria nu s-a aflat intotdeauna pe aceste meleagluri. Nu, administratia o gaseam exact la Universitate, langa Spitalul Coltea. (?)

primaria-municipiului-bucuresti.jpg

Am uitat sa intreb musterii ai mai batrani de la Gambrinus despre fosta cladire asa ca m-oi putea insela. In cladirea actuala a functionat Ministerul Lucrarilor Publice. Trecem repede pe langa Institutul National al magistraturii, o cladire superba reprezentand cu succes arhitectura interbelica, deoarece ne grabim sa ajungem la liceu.

Liceul Lazar (al doilea ca vechime din Bucuresti) a fost infiintat pe la 1860. Trebuie sa tinem cont ca bulevardul nu era nici macar pe schitele arhitectilor. Multe minti lumitate or fi parasind aceste porti.

71-liceul-gh-lazar.jpg

Incet, incet ne indreptam spre „Cetatea de Drept”. In drumul nostru traversam Piata Mihail Kogalniceanu, o piata cu o volumetrie foarte reusita chiar daca a fost „terminata” in timpul perioadei de „marete realizari”. Stilul realismului socialist nu isi face simtita prezenta foarte brutal.

Palatul Facultatii de Drept a fost construit pe la 1935, o cladire relativ recenta. Petre Antonescu a fost cel care s-a ocupat de proiectarea acesteia. Fiti atenti la decoratiile peretilor exteriori si la calitatea executiei.

buc8.jpg

Ei bine am ajuns la capatul puterilor sau al bulevardului? Stanga-n prejur caci data viitoare ne plimbam pe splai.

Reclame


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s